EnergiMetropol er din inspiration
til job og liv i Esbjerg Kommune

Fra Frederiksberg til Esbjerg

Fra lejlighed på Frederiksberg til villakvarter i Esbjerg.
Familie og bolig
I sommeren 2015 flyttede Kamille Fogh og Alexzander Karjala-Svendsen sammen med deres lille søn fra Frederiksberg til Esbjerg i forbindelse med Kamilles medicinstudie. Storbyfamilien er blevet så glade for området, at de nu har valgt at blive boende.

Der er forårsstemning i luften i det hyggelige villakvarter få minutters cykeltur fra Esbjerg centrum. I en af haverne løber to børn og leger, i en anden står en hund nysgerrigt og lytter med. Over en hæk står to par og snakker. I døren til et af husene står 33-årige Kamille Fogh, Alexzander Karjala-Svendsen på 28 og deres 3-årige søn i hoveddøren og byder mig velkommen. Familien flyttede ind i huset for to år siden efter fem år i en lejlighed på Frederiksberg i København.

"Vi håbede selvfølgelig på, at Esbjerg som Danmarks femte største by havde et byliv med kultur og butikker"
Alexzander, tilflytter fra Frederiksberg

En provinsby?
Egentlig var det lidt et tilfælde, at parret, der er opvokset i henholdsvis København og Nordsjælland, endte i Esbjerg. Da Kamille efter endt medicinstudium i sommeren 2015 skulle begynde på sin kliniske basisuddannelse – første element i videreuddannelsen til speciallæge – trak hun som alle andre et nummer for at få en uddannelsesstilling.

– Mit nummer gav os valget mellem en række jyske og fynske byer, som vi ikke havde det store kendskab til, fortæller hun. Efter lange samtaler med Alexzander, der har en baggrund inden for idræt og biologi, faldt valget på Esbjerg:

– Jeg havde hørt mange gode ting om Sydvestjysk Sygehus, og dér kunne jeg samtidig få den mest spændende kombination af specialer. Og Esbjerg har mange uddannelsesinstitutioner, så Alexzander havde gode muligheder for at få job som lærer, forklarer hun. Alligevel havde parret en del bekymringer:

– Vi håbede selvfølgelig på, at Esbjerg som Danmarks femte største by havde et byliv med kultur og butikker, men vi forventede en mindre provinsby, tilføjer Alexzander, der samtidig var lidt nervøs for, hvordan de lokale mon ville tage imod ”sådan nogle nye tilflyttere fra København”.

I Esbjerg Dyrehave kan man komme helt tæt på dådyr og sikahjorte – her tager vi altid ud, når vi har besøg fra Sjælland.
I Esbjerg Dyrehave kan man komme helt tæt på dådyr og sikahjorte – her tager vi altid ud, når vi har besøg fra Sjælland.

En by af ildsjæle
I august 2015 rykkede familien dog ikke desto mindre teltpælene op og satte kurs mod Esbjerg, hvor Kamille blev ansat i en etårig uddannelsesstilling på hhv. ortopædkirurgisk afdeling og i almen praksis, mens Alexzander fik et vikariat som biologi- og idrætslærer på Esbjerg Gymnasium. Og parret fik hurtigt et positivt indtryk af deres nye hjemby.

– Folk har været virkelig åbne – hvis man vil dem, vil de også én. En af de første weekender tog vi ud og besøgte en lille vingård – og pludselig var vi nærmest blevet inviteret på aftensmad, smiler Alexzander, der samtidig er blevet overrasket over byens mange ildsjæle:

"Folk har været virkelig åbne – hvis man vil dem, vil de også én"
Alexzander, tilflytter fra Frederiksberg

– Her er generelt en stemning af, at alt kan lykkes – og har man en ide, kan man hurtigt få taletid. Til åbningen af den nye kunstbiograf i Huset talte vi fx med manden bag, som opfordrede os til at komme med input og ideer, hvis vi havde lyst. Man kan hurtigt engagere sig i lokalsamfundet og få en rolle i noget, man synes, er spændende, siger Alexzander, og Kamille supplerer:

– Byen udvikler sig rigtig hurtigt. Da vi flyttede hertil, synes jeg udbuddet af take-away og cafeer var lidt begrænset. Men bare mens vi har boet her, er der åbnet virkelig mange nye spændende cafeer, tilføjer hun.

Trods forventninger om det modsatte har parret også begge kunnet tage deres fritidsinteresser med til Vestjylland:

– Jeg dyrkede reformer pilates og TRX i København og troede egentlig, jeg blev nødt til at lægge det på hylden. Men det kan man altså sagtens i Esbjerg – endda med nogle rigtigt dygtige instruktører, siger Kamille, og Alexzander supplerer:

– Alle de små subkulturer og niche-sportsgrene findes her. Jeg fandt – lidt overraskende – også ud af, at der faktisk er en organiseret Magic-Cards-klub nede i byen, hvor jeg kan dyrke min lidt skæve interesse, smiler han.

Et væld af muligheder

Uanset om man er vild med Magic Cards, reformer pilates, stand-up, paddleboarding, windsurfing eller kajakpolo, kan man finde andre i Esbjerg med samme interesse.

Foreninger i Esbjerg

En stor fisk i en mindre sø
Det unge par besluttede i sommeren 2016 at forlænge Jyllands-eventyret med yderligere et år, da deres midlertidige ansættelser ophørte. Således er Kamille nu ansat i en ny stilling på sygehusets endokrinologiske afdeling samt i akutmodtagelsen, mens Alexzander er fortsat som gymnasielærer. Og selvom de endnu ikke er helt afklarede om, hvorvidt de skal blive i området på den helt lange bane, ligger Esbjerg lunt i svinget.

– Som læge er det klart en fordel at være ansat herovre. Der er færre om buddet, så man får lov til mere. Og så findes her nogle stillinger, som man ikke nødvendigvis kan sammensætte i hovedstadsområdet, siger Kamille, og Alexander nikker:

– Mit indtryk er, at man nemt kommer til at kende de mennesker, som er vigtige for ens karriere, fordi erhvervslivet her er så tæt knyttet. I København er man en lille fisk i en stor sø, og i Esbjerg er man en stor fisk i en mindre sø – men søen er jo stadig stor, slutter han.

I sommeren 2015 flyttede parret sammen med deres lille søn fra Frederiksberg til Esbjerg i forbindelse med Kamilles medicinstudie.
I sommeren 2015 flyttede parret sammen med deres lille søn fra Frederiksberg til Esbjerg i forbindelse med Kamilles medicinstudie.

En dag i Esbjerg

Få tilflytter-parrets bedste tips til en dag i Esbjerg-området.

Vadehavscentret kan børn og voksne lære mere om livet i og omkring Nationalpark Vadehavet, der er på UNESCOs verdensarvsliste – klart et besøg værd!

Industrien i Skolegade har en lækker gin-menu – og Mammas serverer gode pizzaer.

Vester Vedsted Vingård laver deres egen vin og har en lille gårdbutik og restaurant. Et virkelig hyggeligt sted.

Mel fra Forum dyrker gamle kornsorter og maler selv deres økologiske mel, som de sælger i gårdbutikken.

Kør ud i området og besøg fx Danmarks ældste købstad, Ribe, eller gå tur i klitterne ved Blåvands Huk.

Vi er alle tre ret vilde med at tage ned på havnen og kigge på de store borerigge, som er et af Esbjergs kendetegn.

Stemningen på Fanø er helt speciel og både Sønderho Kro og Rudbecks serverer lækker mad.

I Esbjerg Dyrehave kan man håndfodre dådyr og sikahjorte – her tager vi altid ud, når vi har besøg hjemmefra.

Stranden ved Hjerting er rigtig hyggelig og ideel til børn på grund af det lave vand.

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Lasse Jensen sidder klar til at hjælpe dig. Han kan give dig information om job, bolig, uddannelse og fritid i Esbjerg.