EnergiMetropol er din inspiration
til job og liv i Esbjerg Kommune

Den store havfrue

Esbjerg forbindes med USA via et 7.000 km fiberkabel tværs over Atlanten.
Erhverv
Et 7.000 km fiberkabel tværs over Atlanten skal fra 2019 gøre Esbjerg til et nyt, europæisk IT-knudepunkt. Projektet forventes at blive startskuddet til en ny industriel æra i hele Danmark – og Esbjergs virksomheder har potentiale til at gå forrest, mener energikoncern-direktør.

Fra udgangen af 2019 skal et 7.000 km transatlantisk, undersøisk fiberkabel med navnet Havfrue forbinde Esbjerg med New Jersey. Bag kablet står IT-giganter som bl.a. Google og Facebook, der med forbindelsen fordobler datakapaciteten mellem Danmark og USA.

– De store datacentre, som fx Google og Facebook for tiden etablerer i Danmark, har givet Danmark et legitimitetsstempel i den globale IT-verden. Nogle af de her centre koster det samme som en Storebæltsbro – så det er rigtigt store investeringer. At det her kabel nu lander i Esbjerg, er en naturlig konsekvens af dén legitimitet, siger Niels Duedahl, direktør hos energi- og telekoncernen SE, der samtidig mener, at valget af Danmark som endestation er udtryk for stor anerkendelse:

"Det kan være startskuddet på Esbjergs nye store erhvervseventyr”
Karsten Rieder, Erhvervschef

– De her globale aktører er meget kritiske. De kræver et robust politisk system med troværdige politikere, god adgang til arbejdskraft, digitale forbindelser samt grøn og stabil energi. Rigtigt mange parametre skal på plads, før store aktører vælger at lægge så mange penge i et land. Det sender et signal om, at vi er et land med stor digital parathed, forklarer han.

Esbjerg på verdenskortet

Med det såkaldte Havfrue-projekt kommer Esbjerg i fornemt, europæisk selskab, hvilket ifølge erhvervschef i Esbjerg Erhvervsudvikling, Karsten Rieder, kan være startskuddet på Esbjergs ”nye store erhvervseventyr”.

– Ifølge parterne bag etableringen af kablet bliver Esbjerg den fjerde europæiske internet-hub – sammen med Dublin, London og Amsterdam. Så det sætter virkelig Esbjerg på verdenskortet. Og det er jo ikke kun IT-virksomheder, der har gavn af at koble sig på sådan et IT-knudepunkt. Fx vil de virksomheder, som har brug for at have data liggende i skyen – dvs. alt fra app-udviklere til forhandlere, der samler og overvåger data – have gavn af at ligge tæt på et internetknudepunkt, som sikrer den bedste og mest optimale forbindelse, fortæller han.

Det 7.000 km lange fiberkabel skal fra 2019 gøre Esbjerg til et nyt europæisk IT-knudepunkt.
Det 7.000 km lange fiberkabel skal fra 2019 gøre Esbjerg til et nyt europæisk IT-knudepunkt.

Byens nye internethavn

Det nye fiberkabels enorme potentiale får specialister til at trække paralleller til Esbjergs historiske succes inden for fiskeri og offshore.

– Flere kalder det ”Esbjergs nye havn”. Ud over den fysiske havn får vi nu også en ”internethavn”, som forbinder byen med hele verden. Forhåbentlig vil det få endnu flere danske og udenlandske virksomheder til at etablere sig i kommunen. Mange ting skal lykkes, men vi tror på, at der er tale om i hvert fald 1.000 nye arbejdspladser som følge af projektet, siger Karsten Rieder, mens Niels Duedahl mener, Havfrue-projektets potentiale skal ses i et nationalt perspektiv:

Om Havfrue-projektet

Havfrue er et nyt 7.000 km langt fiberkabel, der skal forbinde de store datacenter-hubs i USA og Irland med Skandinavien. Kablet etableres i et konsortium bestående af Google, Facebook, Aqua Comms og TE SubCom. Forbindelsen forventes at være i drift ved udgangen af 2019.

– Det bliver en helt ny industriel æra for hele Danmark. Med 7.000 km kabel tværs over Atlanten gør det ikke den store forskel for hastigheden, om datacentret bygges i Esbjerg eller i Nordjylland. Det drejer sig om ganske få millisekunder. Dog har vi den enorme fordel i Esbjerg-området og hele Syddanmark, at vi her har den bedste digitale infrastruktur i den vestlige verden. Der er mig bekendt ikke noget andet sted i verden, hvor 83 pct. af alle husstande og virksomheder har adgang til fibernet. Og det er jo ikke kun de store giganter, der behøver datacentre – det gør alle applikationsudbydere. Så der kan komme et hav af aktører i halen af det her, forklarer han.

Danmarks Silicon Valley

Ifølge Niels Duedahl kan Esbjerg ende med at blive Danmarks svar på Silicon Valley, hvis områdets virksomheder udnytter deres potentiale til at gå forrest inden for digitalisering:

– Der er intet til hinder for, at det, der er sket i Silicon Valley, kan ske i Esbjerg. De digitale forretningsmodeller er ikke bundet til geografi – de finder derhen, hvor iværksætterne er dygtige nok til at udnytte dem. Men det kræver, at de esbjergensiske virksomheder går foran ift. at digitalisere deres forretningsmodeller. Min drøm er, at den digitale infrastruktur, vi har her i området, kan skabe vækst og udvikling på tværs af brancher. Hvis virksomhederne evner det, har vækstpotentialet ingen grænser, slutter han.

Vi er klar til at hjælpe dig

Lasse Jensen sidder klar til at hjælpe dig. Han kan give dig information om job, bolig, uddannelse og fritid i Esbjerg.